Vind een opleiding

Tekenen en Schilderen - NHA

Duur: 24 mnd
Richtprijs: €227.00
Taal: Nederlands
Aanbieder: NHA

>> proefles

Altijd al willen leren tekenen of schilderen? Schaduweffecten aanbrengen, perspectief tekenen, vloeiend kleurverloop maken? Verbeter je teken- en schildertechniek met de cursus Tekenen en Schilderen.


Landschappen schilderen
Zet een schildersezel in het gras bij een beekje. Laat de omgeving op je inwerken. Kijk naar details, proef de sfeer, volg het licht, de schaduw en schilder.

De cursus Tekenen en Schilderen behandelt het schilderen van landschappen. Andere genres die aan bod komen zijn natuurgetrouw tekenen, portrettekenen, stillevens en nog veel meer.


Schilderen? Begin met kijken
Ontwikkel je schildersoog. In de cursus Tekenen en Schilderen leer je op verschillende manieren kijken. Hoe je kijkt of waar je op let, dat bepaal je uiteindelijk zelf. Zo ontwikkel je een eigen stijl.


Tekenen met potlood of houtskool
De benodigdheden voor de cursus Tekenen en Schilderen ontvang je thuis. Het startpakket bevat onder meer:

  • potloden
  • penselen
  • schetsblok
  • houtskool
  • gouache

Ontdek de mogelijkheden van verschillende materialen.

Teken en schilder met verschillende materialen. Begin met potlood. Werk daarna met inkt, aquarelverf, plakkaatverf, krijt en houtskool. Breid je technische vaardigheden stap voor stap uit.


Schilderperspectief
Leer met simpele ingrepen toon- of schaduweffecten maken. Leer perspectief tekenen en voorwerpen diepte geven.

Bekijk voorbeelden, van hedendaagse kunst tot werken uit de Barok. Laat je inspireren en zie hoe anderen portretten tekenen: van de klassieke oudheid tot moderne striptekenaars.

Oefen zelf en verbeter gaandeweg je eigen stijl. Natuurgetrouw tekenen, striptekenen, landschappen schilderen, dieren, gebouwen en portrettekenen: leren tekenen en schilderen was nooit zo plezant!


Verschillende teken- en schildertechnieken
Elk materiaal vergt een speciale teken- of schildertechniek. Met een paar simpele ingrepen leer je hoe bepaalde toon- of schaduweffecten verkregen kunnen worden en hoe je een vloeiend kleurverloop kunt bereiken. Ook leer je perspectief tekenen waardoor voorwerpen "diepte" krijgen. Licht en schaduw, compositie, toon, contrast en vlakvulling, al deze technieken komen aan de orde. Je hoeft hiervoor geen moeilijke theoretische lessen te bestuderen. Aan de hand van vele voorbeelden en door zelf te oefenen, ontwikkel je gaandeweg een eigen stijl. Helder en duidelijk wordt beschreven hoe je het beste te werk kunt gaan, en op welke manier je de verschillende technieken gecombineerd met de materialen kunt gebruiken. Jouw persoonlijke lerares helpt je hierbij.


Talrijke onderwerpen
In deze zeer uitgebreide cursus Tekenen en Schilderen worden talrijke onderwerpen behandeld. Zo vereist bijvoorbeeld het tekenen van een stilleven een heel andere benadering dan het tekenen van een "levend" model. Natuurgetrouw tekenen, figuurtekenen, modetekenen, striptekenen, landschappen schilderen, dieren, gebouwen en portrettekenen. Niets blijft onbesproken. Je leert het allemaal.


Kleuren mengen
Primaire, secundaire en tertiaire kleuren: je leert ze mengen, je leert hun gevoelswaarde kennen, hoe ze elkaar kunnen versterken en waarom ze soms "vloeken". Aan het tekenen van portretten, het menselijk lichaam, de anatomie en de verschillende houdingen worden veel lessen besteed. Het is een prachtige ervaring om een gezicht een goed gelijkende uitdrukking te kunnen geven. Zeker als je iemand uit jouw omgeving treffend op papier weet te zetten.


Landschappen schilderen
Ook het tekenen van landschappen is een ervaring apart. Je kunt natuurlijk vanuit jouw huiskamer werken, maar je kunt ook met een schetsblok de vrije natuur in trekken.


Wenskaarten en logo's
In de cursus wordt verder aandacht besteed aan het ontwerpen en tekenen van wenskaarten, uitnodigingen, geboortekaartjes en stofjes. Jouw werk zal ook bij familie en vrienden niet onopgemerkt blijven! Ook het ontwerpen en tekenen van logo's wordt behandeld. Dit logo kun je dan gebruiken voor visitekaartjes en briefpapier van jouw eigen tekenbureau. Of misschien heeft één van jouw vrienden of kennissen wel een eigen bedrijfje. Je kunt ook voor hen een logo ontwerpen, dat zij bijvoorbeeld in advertenties kunnen gebruiken.

De creativiteit die deze cursus Tekenen en Schilderen bij je losmaakt zul je als zeer inspirerend ervaren. Zeker wanneer je ziet hoe je stap voor stap steeds betere resultaten boekt. Aan het eind van de cursus wordt er aandacht besteed aan een stukje kunstgeschiedenis. De klassieke oudheid, de Middeleeuwen, de Renaissance, Barok en Rococo. Aan de hand van fraaie kleurenafbeeldingen wordt je het werk van grootmeesters in de schilderkunst getoond. Verder wordt aangegeven tot welke stromingen deze werken behoren. Start vandaag nog met het leren van tekenen en schilderen!


>> Meer info