Vind een opleiding

Opleidingen - Cloud

Wat is Cloud ?

Met de opkomst van cloud computing zijn diverse technische begrippen (weer) populair geworden. Maar deze termen worden lang niet altijd correct gebruikt. Dat kan tot verwarring leiden. Wat is de betekenis van al die cloud computing termen? Hieronder leggen we de betekenis van een aantal basistermen rondom cloud computing uit.

Cloud
Bij cloud computing hebt u toegang tot computers, software en gegevensopslag via een netwerk (gewoonlijk het internet). Het kan zijn dat u een licentie hebt gekocht voor software en deze hebt geïnstalleerd op uw eigen servers of op de servers van een derde partij, maar de toegang tot de software verloopt via het internet, en dus via de 'cloud'. Deze kan openbaar (public cloud) of privaat (private cloud) zijn.

Public cloud
Bij een openbare of public cloud worden services, toepassingen en opslag via internet ‘as a service’ beschikbaar gesteld aan meerdere afnemers. Afname van deze diensten is doorgaans volgens een ‘betalen naar gebruik’-model. Dat betekent een beperkte complexiteit en levertijd, want de onderliggende architectuur staat vast. Dit voordeel maakt public clouds voor veel bedrijven aantrekkelijk. Maar: deze vorm van cloud computing biedt minder ruimte voor aanpassingen.

Private cloud
De niet-openbare, private cloud bestaat uit een cloudinfrastructuur die voor slechts één organisatie wordt geïmplementeerd. U deelt deze dus niet met andere organisaties. De infrastructuur kunt u intern beheren of extern bij een derde partij hosten. Een private cloud vereist een aanzienlijke betrokkenheid van zowel de beheer- als de IT-afdeling om de bedrijfsomgeving te virtualiseren. Een private cloud geeft u de volledige controle over de cloud en dus mogelijkheden voor geavanceerde beveiliging en hoge beschikbaarheid.

SaaS (Software as a Service)
SaaS is software die alleen aan u wordt geleverd als een service. U krijgt de software niet op een cd of andere media om op uw eigen computer (of die van een ander) te installeren. Voor het gebruik van de software sluit u gewoonlijk een abonnement af. Alle SaaS is cloud computing, maar niet alle cloud computing is SaaS.

Single-tenant (of multi-instance) cloud computing
De software draait op een server en elke klant krijgt zijn eigen toepassing. Gangbare services  zoals een integratieplatform en beveiliging, kunnen worden gedeeld.

Multi-tenant cloud computing
De software draait op een server. Meerdere klanten maken gebruik van dezelfde toepassing en delen één enkele, gepartitioneerde database. Er wordt gebruik gemaakt van configuratie-instellingen en bedrijfs- en rolgebaseerde toegang om bedrijfsprocessen te personaliseren en gegevens te beschermen.

Overzicht cursussen CloudBedrijf: Laudius     Duur: 9 maanden     Richtprijs: €199    

Het internet is de toekomst en online aanwezig zijn wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Dreamweaver is een programma waarmee je professionele website's kunt maken en publiceren. In deze erkende cursus Dreamweaver van Laudius leer je stap voor stap hoe je een werkende website opzet, bouwt en interactief maa..
Meer info

Doelgroep: U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen...

Bedrijf: Laudius     Duur: 12 maanden     Richtprijs: €399    

Heb je een passie voor kleur, vorm en stijl? Wil je graag werken voor een reclamebureau of als zelfstandig designer? Kies dan voor deze cursus grafisch vormgever! Je bent dan straks perfect voorbereid op een leuke, afwisselende baan waarin je jouw creativiteit helemaal kwijt kunt! Na het afronden van deze fantastisc..
Meer info

Doelgroep: U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen...

Bedrijf: Laudius     Duur: 6 maanden     Richtprijs: €199    

Illustrator is een professioneel tekenprogramma en is dé standaard op dit gebied voor vormgevers in de grafische sector. Ook wordt het programma veel gebruikt door onder andere mode-ontwerpers, stylisten, (interieur)architecten, (industrieel) ontwerpers en webdesigners. Wil je ook probleemloos en creatief met..
Meer info

Doelgroep: U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen...

Bedrijf: Laudius     Duur: 6 maanden     Richtprijs: €199    

InDesign is een professioneel digitaal layout-programma. Lay-out betekent dat tekst en grafische elementen op een aantrekkelijke manier worden samengevoegd tot een perfect ogend (digitaal) document. InDesign wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het samenstellen van professionele folders, brochures, catalogi, magazines, ..
Meer info

Doelgroep: U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen...

Bedrijf: Laudius     Duur: 6 maanden     Richtprijs: €199    

Photoshop is een zeer professioneel en veelzijdig beeldbewerkingsprogramma en biedt enorm veel mogelijkheden. Photoshop is dé standaard op het gebied van digitale beeldbewerking in de fotografie en de grafische sector. Ook steeds meer thuisgebruikers ontdekken de vele mogelijkheden van Photoshop. Met de kenni..
Meer info

Doelgroep: U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen...

Bedrijf: Laudius     Duur: 15 maanden     Richtprijs: €599    

Leer werken met de modernste technologieën op het gebied van webdesign. In een mum van tijd leer je hoe je een zeer professioneel ogende website maakt. Je kunt je creatief helemaal uitleven: combineer beeld, geluid, kleur en stijl en maak de interactieve websites waarvan je altijd hebt gedroomd. Een veelgevraag..
Meer info