Vind een opleiding

Opleidingen - Aardrijkskunde - klimaatgebieden

Wat is Aardrijkskunde - klimaatgebieden ?

Op grond van natuurlijke plantengroei onderscheidde Köppen vijf hoofdgroepen van klimaten: A/B/C/D/E. Ook maakte hij onderverdeling in de klimaten aan de hand van periode waarin weinig regen valt, een droogte-index of temperatuur.  Grote gebieden met ongeveer hetzelfde klimaat noemen we klimaatgebieden. Omdat die vaak samen gaan met overeenkomsten in vegetatie (plantengroei) en landschap komt het meestal overeen met zogenaamde landschapszones.

 

A: Tropisch klimaten: Tropische zone → rond evenaar hele jaar vochtig: tropische regenwouden. Richting het noorden/zuiden wordt het droger, je vindt hier Savanne en grasvlakte.
B: Droge klimaten: Droge/Aride zone → op sommige plaatsen geleidelijke overgang vanuit Savanne. Richting polen wordt savanne steeds droger totdat alleen gras nog overleeft en we van een steppe spreken. Als het zo droog is dat er bijna geen vegetatie meer is, spreken we van een woestijn.
C: Gematigde klimaten: gematigde zone → (waar wij wonen) oorspronkelijk komt hier loofwoud voor (soorten bos). Relatief warme gebieden op de grens van gematigde en aride zone worden ook wel subtropische zones genoemd (Middelandse Zee).
D: Landklimaten: boreale zone → koude winters (warm genoeg voor naaldbomen)
E: Polaire klimaten: polaire zone → richting polen veranderen de boreale naaldwouden in toendra van de polaire zone. De bodem is hier ’s winters bevroren  en ’s zomers ontdooit alleen de bovenste laag, vaak erg moerassig. Op de zuidpool vind je ijskappen. De grootste ijskap ligt op Antarctica en is vrijwel het hele continent.

Overzicht cursussen Aardrijkskunde - klimaatgebieden


Doelgroep: U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen...

Bedrijf: Laudius     Duur: 5 maanden     Richtprijs: €229     Taal: Nederlands    

Met deze cursus Aardrijkskunde verbreed je jouw kennis over geografie en leer je geografische problemen te doorgronden. Na het volgen van deze erkende cursus kun je hedendaagse vraagstukken relateren aan de geografie. Zo kun je meepraten over vraagstukken als de schaarste aan grondstoffen of voedsel, aanhoudende dro..
Meer info

Doelgroep: U heeft geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen...

Bedrijf: Laudius     Duur: 7 maanden     Richtprijs: €319     Taal: Nederlands    

Ben je veel met het milieu bezig? Ben je nieuwsgierig naar hoe de aarde in elkaar steekt? Met de erkende cursus Basiskennis Natuurwetenschappen leer je de basis van wat de wetenschap in de loop der jaren heeft ontdekt over planten, dieren, mensen, de aarde en het universum. Je gaat op ontdekkingsreis door de wereld ..
Meer info


Bedrijf: Centrum voor Afstandsonderwijs     Duur: 6-9 maanden     Richtprijs: €199.00      Taal: Nederlands    

Wil je weten hoe een vulkaan werkt? Weet je niet zeker wat de ozonlaag net is? Vraag je je af wat alle lijntjes en lettertjes op de weerkaart betekenen? Deze thuisstudie Aardrijkskunde (Basis) biedt een antwoord op al jouw vragen! Was aardrijkskunde misschien jouw lievelingsvak op school? Ook dan is dit de cursus di..
Meer info