Vind een opleiding

Thuiskapper - NHA

Duur: 5 mnd
Richtprijs: €227.00
Taal: Nederlands
Aanbieder: NHA

>> proefles

Knippen, verven en modelleren? Geld uitsparen door de knipbeurten van gezinsleden zelf te doen? Met de cursus Thuiskapper word je professioneel kapper en creëer je de mooiste kapsels.

Bij de kapper lijkt het zo makkelijk. Maar wees eerlijk: durf je zonder enige ervaring een schaar te zetten in het kapsel van iemand anders? Nee, toch? Na het volgen van de cursus Thuiskapper durf je dit wel!

Een goed kapsel doet wonderen voor je uitstraling. Maar een kappersbezoek is vaak duur en je hebt geen tijd om voor ieder feestje naar de kapper te gaan. In de cursus Thuiskapper leer je de kneepjes van het vak en ontdek je hoe je zelf je haar kunt verven en stylen. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet, kun je ook je gezinsleden, familie en vrienden een hip kapsel geven. Misschien ben je wel geknipt voor het vak van thuiskapper.


Kniptechnieken
In de cursus Thuiskapper komen alle kapperstechnieken aan bod: van knippen tot modelleren, van föhnen tot verven en van watergolven tot permanenten. Je leert hoe je haar moet verzorgen en je kunt anderen adviseren over een passend model.

Je maakt uitgebreid kennis met verschillende kappersscharen, kniptechnieken, verzorgingsproducten en stylingsmethoden.

Van haar-, hoofd- en huidtypen tot producten, toepassingen, kniptechnieken en nog veel meer: in de cursus Thuiskapper komen alle facetten uitgebreid aan bod.

In de oefenstof leer je aan de hand van foto’s hoe je stap voor stap de verschillende handelingen verricht. Bij de cursus ontvang je bovendien een DVD met daarop 17 korte instructiefilms, waarin je de handelingen kunt zien.


Oefenhoofd
Na de cursus Thuiskapper beschik je over alle vaardigheden die nodig zijn om een professioneel en passend kapsel te creëren. Je oefent op een oefenhoofd zodat je nadien vol vertrouwen aan de slag kunt met het kapsel van vrienden en familie.

Ben je geknipt als thuiskapper? Kies voor de cursus Thuiskapper.


De cursus Thuiskapper bestaat uit 6 onderdelen. In deze 6 onderdelen komen alle facetten van het coifferen uitgebreid aan bod: je doet niet alleen kennis op van haarknippen, maar ook van haarstyling!


De basis, haar- en huidtypen
Je begint deze cursus met het leggen van een grondige basis. Je weet straks alles over het haar. Hoe de haarstructuur is opgebouwd, welke haartypes er zijn en wat de beste manier is om een bepaald haartype te verzorgen. Maar ook de huid- en hoofdtypen verdienen aparte aandacht. De gezichtsvorm bepaalt namelijk het soort kapsel dat wordt geknipt.
Een hoofd kan ovaal, lang, vierkant, rond of peervormig zijn. Het huidtype is van invloed op de styling en verfproducten die je wilt gebruiken. Zo kan het haar op een gevoelige hoofdhuid niet zomaar worden geverfd. Wij leren je adviseren over kapsels, welke stylingproducten je kunt gebruiken en hoe je haar en huid gezond houdt.


Producten en toepassingen
Met de basiskennis onder de knie ben je toe aan de volgende stap. Voordat je je familie en vrienden gaat knippen, maken we je vertrouwd met de techniek en het materiaal van een kapper. En je zult begrijpen dat het oefenhoofd een belangrijk onderdeel is van deze cursus. Je leert specifieke kappersscharen te hanteren, zoals een knip-, coupe- of uitdunschaar. Verder ga je ook aan de slag met kammen, klemmen, verstuivers en vele andere materialen. Wij leren je welke materialen je kunt gebruiken en hoe je deze materialen onderhoudt.


Kniptechnieken
In dit onderdeel leren we je alle kniptermen. We leren je haarscheidingen maken, pony knippen en wat standaardlengtes zijn. Ieder hoofd en elk gewenst model vraagt om een specifieke kniptechniek. Je leert horizontaal, diagonaal voorwaarts en achterwaarts te knippen, je leert welke kniptechnieken voor mannen en vrouwen worden gebruikt.
Ook speciale technieken als uitdunnen, 'slicen' en 'effileren' zijn je straks niet vreemd. Omdat het knippen van kinderen vaak extra tijd kost bieden we je extra tips om kinderen goed te kunnen knippen. Je bent met deze technieken in staat om elk gewenst kapsel te knippen.


Haarkleuren
Er zijn mensen die hun haar graag een andere kleur geven. Ze willen grijze haren tegengaan, een stoerder uiterlijk hebben, of met de nieuwste trends meegaan. De moderne manier van haarkleuren bestaat uit een chemisch proces, waarmee pigment aan het haar wordt toegevoegd of juist wordt weggehaald. In de cursus Thuiskapper leren we je uit welke kleurelementen verschillende haarkleuren zijn opgebouwd. Wij leggen je uit met welk recept de haarkleur doordringt in de haarschacht, waardoor de kleur van het kapsel langer mooi blijft.


Watergolven en föhnen
Na het knippen en kleuren van het haar brengen we het in model. In dit onderdeel van de cursus leer je welke soorten borstels, föhns en stylemethoden er zijn. We leggen je uit hoe het haar te wassen, te conditioneren en in elk gewenst model te maken door het haar op rollers te wikkelen, te borstelen of te föhnen.

Het stylen van haar gebeurt met behulp van water of andere stylingproducten, afhankelijk van de hoeveelheid steun die het kapsel nodig heeft. Je weet straks precies welke borstel, föhn en stylingmethode nodig zijn voor je haarcreaties.


Permanenten
Tenslotte leren we je het haar duurzaam te veranderen in een andere vorm. De uitgebreide kennis van het haar en de haartypen komt hierbij goed van pas. Behandelingen van het haar met een blijvend effect, gebeuren namelijk met chemische stoffen waarmee de haarstructuur wordt opengebroken en wanneer het gewenste model is bereikt weer wordt gekoppeld.

Je begrijpt dat deze behandeling niet op elke haartype kan worden toegepast. Permanenten beschadigt het haar en maakt het kwetsbaar. Na het volgen van deze cursus kun je precies inschatten wat wel en wat niet mogelijk is om een blijvende verandering in het kapsel aan te brengen.


Vertrouwd met de schaar en meteen van start
Met de cursus Thuiskapper leer je alle vaardigheden die nodig zijn om een kapsel te creëren dat past bij de persoon die in je stoel zit. We hebben de cursus zeer praktisch opgezet om je zo goed mogelijk vertrouwd te maken met knippen en stylen. Je start de cursus op een oefenhoofd voordat je met het kapsel van je vrienden en familie aan de slag gaat.


>> Meer info