Vind een opleiding

Vergelijk cursussen HTML

Hypertext markup language (HTML) is de belangrijkste opmaaktaal die wordt gebruikt om webpagina's op internet weer te geven. Met andere woorden, webpagina's zijn samengesteld uit HTML, die wordt gebruikt om tekst, afbeeldingen of andere bronnen weer te geven via een webbrowser.

Alle HTML is platte tekst, wat betekent dat het niet is gecompileerd en door mensen kan worden gelezen. De bestandsextensie voor een HTML-bestand is .htm of .html.

Nieuwe webontwikkelaars kunnen HTML verwarren met een programmeertaal wanneer het eigenlijk een opmaaktaal is. HTML wordt gebruikt met andere technologieën omdat HTML echt alles is om documenten te organiseren. Aan de clientzijde wordt JavaScript (JS) gebruikt om interactiviteit te bieden. Aan de serverzijde wordt een webontwikkelingsplatform zoals Ruby, PHP of ASP.NET gebruikt.

Wanneer een webontwikkelaar een applicatie bouwt, wordt het werk op de server uitgevoerd en wordt onbewerkte HTML naar de gebruiker verzonden. De lijn tussen server-side ontwikkeling en client-side ontwikkeling is wazig met technologieën zoals AJAX.

HTML is nooit ontworpen voor het web dat tegenwoordig bestaat, omdat het slechts een opmaaktaal is met ernstige beperkingen qua controle en ontwerp. Talloze technologieën zijn gebruikt om dit probleem te omzeilen - het belangrijkste is cascading style sheet (CSS).

De oplossing op lange termijn is (of hopelijk) HTML5, wat de volgende generatie HTML is en meer controle en interactiviteit mogelijk maakt. Zoals bij elke ontwikkeling op het web, is de overgang naar standaarden een langzaam en moeizaam proces, en moeten webontwikkelaars en -ontwerpers voldoen aan de huidige en ondersteunde technologieën, wat betekent dat basis-HTML nog geruime tijd zal worden gebruikt.